Examen

Om praktijkexamen te mogen doen dien je eerst in het bezit te zijn van een theoriecertificaat.

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Ik zal indien gewenst met je meerijden en bij het eindgesprek aanwezig zijn.

Bij het CBR maak je eerst kennis met je examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de auto. Daarna is het tijd om in de auto te stappen voor het praktijkgedeelte.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Tijdens het examen krijg je alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaal beeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van het examen krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Op de dag van het rij-examen dien je een aantal documenten aan de examinator te overleggen:

Voordat ik het examen voor jou ga aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je via een machtiging. Het machtigen doe je op https://www.cbr.nl/11191.pp met je DigiD.

Na het behalen van je praktijkexamen kun je bij de gemeente je rijbewijs gaan aanvragen.

 

Copyright 2014 Autorijschool A28.